Intrebari si raspunsuri

1. DE CE ESTE FRANCMASONERIA O SOCIETATE SECRETA?


Sorturi ale Ordinelor II, III si IV ale Ritului Francez. Modele propuse de Casa Guerin in timpul Primului Imperiu

Francmasoneria nu este o societate secreta, dar tinutele lojilor, ca si ale multor altor asociatii, sunt private, fiind deschise numai membrilor. Regulile si idealurile Francmasoneriei sunt cunoscute publicului. In multe zone locasurile de intalnire sunt folosite si de comunitatea locala pentru activitati non-masonice. Membrii confreriei sunt incurajati sa vorbeasca liber despre Francmasonerie.

2. CARE SUNT SECRETELE FRANCMASONERIEI?
Secretele Francmasoneriei constau indeosebi in modurile traditionale de recunoastere a membrilor, care nu sunt folosite in mod discriminatoriu, ci numai pentru a proba apartenenta la ordin in anume situatii, cum ar fi participarea la lucrarile unei alte loji.

3. CE SE INTAMPLA PE PARCURSUL TINUTEI INTR-O LOJA?
Intalnirea masonilor intr-o loja se numeste tinuta. In linii mari, tinuta are trei parti. In prima parte se discuta chestiuni administrative legate de tinuta precedenta, se fac propuneri si trieri ale candidatilor la initiere, au loc discutii pe probleme adminitrative si in cazul eventualelor alegeri de ofiteri sau demnitari ai lojii respective, se comunica stiri si se citeste corespondenta. In partea a doua se deruleaza ceremonia admiterii unor noi masoni sau a inaintarii in grad. In partea a treia se citeste un studiu pe teme masonice sau de interes masonic, util pentru imbunatatirea spirituala a tuturor fratilor.

4. NU ESTE DEMODAT SA SE FOLOSEASCA ASTAZI RITUALURI IN LOJI?

Ritualul este o profunda experienta impartasita de masonii participanti la o tinuta. Folosirea alegoriei si simbolismului face ca principiile ordinului masonic sa fie mai usor de intiparit in mintea fiecarui candidat.

5. DE CE FRANCMASONII DEPUN JURAMINTE?
Noii membri depun juraminte solemne in ce priveste comportamentul in loja si in societate. Fiecare membru jura sa tina secrete cuvintele si semnele prin care poate dovedi ca e francmason. Francmasonii nu fac juraminte strambe. Ei jura sa se ajute reciproc in orice situatie dificila, dar numai daca acest sprijin nu intra in conflict cu indatoririle lor fata de Dumnezeu, fata de legea profana, fata de familiile lor sau daca nu incalca responsabilitatile lor cetatenesti.
Baniera a Capitulului Enciclopedia, Orientul Toulouse

Baniera a Capitulului Enciclopedia, Orientul Toulouse


6. DE CE SE PEDEPSESTE INCALCAREA INDATORIRILOR?
In prezent nu mai exista pedepse fizice. Probabil se mentin cele morale. La inceput, cand se schitau ritualurile masonice, la inceputul secolului al XVII-lea, era un lucru comun ca juramintele legale si civile sa includa sanctiuni si pedepse fizice, iar Francmasoneria a urmat aceasta practica a vremii. Totusi, pedepsele fizice erau adesea simbolice si nu se stie sigur daca au fost indeplinite vreodata. Dupa lungi discutii, s-a renuntat la ele in anul 1986.

7. SUNT INDEMNATI FRANCMASONII SA-SI FAVORIZEZE FRATII IN DETRIMENTUL ALTOR PERSOANE?
In nici un caz. Aceasta ar fi o folosire gresita a calitatii de membru si este de competenta disciplinei masonice. La intrarea in Masonerie, fiecare candidat afirma fara echivoc ca nu se asteapta la nici un castig material. In mai multe randuri, pe parcursul tuturor initierilor sale, i se aminteste cu tarie ca orice incercare de a beneficia de tratament preferential sau castiguri materiale pentru sine sau pentru altii reprezinta o interpretare gresita a calitatii de membru care nu va fi tolerata. Constitutia masonica, pe care fiecare frate e dator sa o stie, cuprinde reguli stricte cu privire la abuzul de calitatea de membru. Incalcarea acestora poate atrage pedepsirea, care merge de la suspendarea temporara pana la radiere.
Cu toate acestea, e un lucru natural ca masonii sa simta o afinitate reciproca si aceasta afinitate sa aiba urmari in viata de zi cu zi.

8. ESTE ADEVARAT CA FRANCMASONII SE AJUTA NUMAI INTRE EI ?
Nu. Din cele mai vechi timpuri, Francmasoneria a fost implicata in activitati caritabile. De la inceputurile ei, a acordat sprijin nu numai vaduvelor si orfanilor francmasonilor, ci si altor oameni, neimplicati in Francmasonerie In timp ce unele activitati caritabile vizeaza in special masonii sau rudele acestora, prin multe altele se acorda sprijin organizatiilor non-masonice.

9. SUNT MASONII ATEI SAU IMPOTRIVA RELIGIEI ?
In Romania, in prezent functioneaza doua rituri: Ritul Scotian Antic si Acceptat si Ritul York, care apartin Masoneriei regulare. Unele entitati masonice, precum Marele Orient al Frantei, s-au declarat agnostice, adica in imposibilitate de a cunoaste ceva despre existenta lui Dumnezeu. Ca atare, ele au eliminat orice referire la Marele Arhitect al Universului, au scos Cartea Sacra dintre luminile lojii si au modificat gradele crestine, renuntand la amintirea lui Iisus Hristos. Se poate, deci, sustine ca ele sunt practic atee si in mod cert anticrestine.
Dar in Masoneria regulara situatia este alta. Masoneria regulara nu este in nici un caz atee ori impotriva religiei. Ea implica, dimpotriva, credinta in Dumnezeu si in principiile divine. Ea nu incearca sa elimine religia sau sa o inlocuiasca. Fiecare candidat este liber sa-si declare religia si sa o practice. Francmasoneria regulara nu-si indruma membrii spre o anumita religie si nu ofera modele. Ea se ocupa de relatiile intre oameni, iar religia, de relatia intre om si Dumnezeul sau.

10. DE CE MASONII NUMESC CARTEA SFANTA CARTEA LEGII SACRE SI NU

Prima reprezentare a unui mason francez, cu sort, echer si compas


BIBLIE?
Pentru crestini, Cartea Legii Sacre este Biblia. O parte importanta din francmasoni nu sunt crestini si pentru acestia Biblia nu este Cartea Sfanta si ei vor face juramintele pe Cartea care e considerata sfanta in religia lor. Biblia va fi intotdeauna prezenta intr-o loja regulara romaneasca, dar, cum organizatia primeste in randurile sale oameni de diferite religii, este numita Cartea Legii Sacre. Astfel, cand se face referire la Cartea Legii Sacre in timpul ceremoniilor, pentru o persoana care nu este crestina aceasta va fi Cartea Sfanta a religiei sale, iar pentru un crestin aceasta va fi Biblia.

11. DE CE MASONII NUMESC PE DUMNEZEU MARELE ARHITECT AL UNIVERSULUI?
Francmasoneria este deschisa catre orice om care crede in Dumnezeu. Printre membrii sai se numara crestini, evrei, musulmani, hindusi etc. Folosirea denumirii de Marele Arhitect ilustreaza armonia intre toate aceste religii. Marele Arhitect nu este un Dumnezeu masonic sau o incercare de a reuni toate Divinitatile Supreme ale tuturor religiilor intr-un soi de unica religie sincretica. Este, pur si simplu, o denumire cat mai neutra pentru Fiinta Suprema. Astfel, oamenii de diferite religii se roaga impreuna fara a fi deranjati unul de altul.
Este de remarcat ca insusi termenul romanesc Dumnezeu are un grad mare de neutralitate religioasa. El vine de la Dominus Deus si inseamna Zeu Stapan. Ca atare, a existat mereu in Masoneria romana tendinta de a folosi, inclusiv in juraminte, cuvantul Dumnezeu. Din pacate, unii frati au considerat aceasta drept o crestinare abuziva a Francmasoneriei.

12. DE CE ANUMITE BISERICI NU AGREEAZA FRANCMASONERIA?
Intrebarea este complexa si dificila. Vom incerca sa va oferim curand un raspuns cat mai detaliat intr-un material separat dedicat relatiei dintre Francmasonerie si Biserica.
Pana atunci, sa spunem ca, in Romania, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a condamnat Francmasoneria in anul 1937, condamnare care este inca in vigoare. Cu toate acestea, astazi, numerosi clerici si crestini ortodocsi fac parte din Masonerie si este rar (desi nu foarte rar) ca vreunui frate credincios sa i se refuze impartasania pe temeiul apartenentei sale la Francmasonerie.
In momentul de fata, Masoneria romana face eforturi evidente pentru a intra in gratiile Bisericii ortodoxe, iar noi salutam aceste eforturi.

Miniatura din secolul 15 reprezentand o vizita a regelui Dagobert din secolul 7 impreuna cu consilierii sai la santierul unde lucrau mesteri masoni

13. DE CE FRANCMASONERIA NU ACCEPTA CA MEMBRI PERSOANE DE RELIGIE ROMANO-CATOLICA?
Dimpotriva. Prima conditie pentru admiterea in Ordin este credinta in Dumnezeu. Este dreptul fiecaruia sa-si exprime credinta in felul sau. Patru Mari Maestri ai Masoneriei engleze au fost romano-catolici. Exista numerosi francmasoni romano-catolici, dar, ce e drept, acestia functioneaza pe baza unui soi de pogoramant, adica o abatere temporara pe care Biserica o accepta de la canoanele ei. Caci un romano-catolic ce practica arta regala este considerat in stare de pacat grav si i se interzice impartasania.
Oricum, respingerea nu vine in nici un caz din partea Masoneriei regulare.

14. FRANCMASONERIA NU ESTE, OARE, UN GRUP DE PRESIUNE POLITICA?
In nici un caz. In timp ce masonii au propriile puncte de vedere cu privire la politica si politica de stat, Francmasoneria ca organizatie nu va exprima o parere asupra doctrinelor politice. Discutiile despre politica de la intalnirile masonice sunt interzise.
Totusi, deoarece mari idealuri masonice, precum democratia si Drepturile Omului, sunt inerent implicate in viata politica, Masoneria regulara este un dusman natural al tuturor regimurilor politice care neaga aceste idealuri.

15. EXISTA GRUPARI MASONICE IMPLICATE IN POLITICA?
Exista.
Pe de o parte, asa cum am amintit anterior, Masoneria regulara este un inamic natural al totalitarismului, deci va reactiona, inclusiv prin mijloace politice, impotriva lui.
Pe de alta parte, in orice tara, oamenii politici masoni cu vederi similare au tendinta de a se sprijini reciproc. Desi in loja discutiile politice sunt interzise, la agapele masonice se poate discuta politica liber si tot acolo se pot stabili destule lucruri importante.
In fine, in al treilea rand, exista grupari care isi spun masonice si care sunt implicate cu premeditare in politica. Acestea nu sunt recunoscute de Marile Loji regulare care se ghideaza dupa principiile de baza ale Francmasoneriei. Iata, de pilda, in Cuba partidul lui Fidel Castro se sprijina pe o entitate masonica!

16. FRANCMASONERIA ESTE UN ORDIN INTERNATIONAL?
Francmasoneria exista in toata lumea libera. Fiecare Mare Loja este suverana si independenta si poate pune in aplicare principiile Masoneriei in functie de conditiile specifice. Nu exista o grupare masonica ce guverneaza lumea.

17. DE CE NU EXISTA FEMEI IN FRANCMASONERIE?

Cei 4 martiri Severe, Severien, Cartaphore si Victorien care au fost flagelati pana la moarte cu biciuri plumbuite pentru ca nu au respectat ordinul imperial de a ridica un templu divinitatii pagane.

In mod traditional, Francmasoneria regulara este deschisa doar barbatilor. Primii francmasoni au fost toti barbati, caci erau constructori de biserici, uneori afiliati Ordinelor monahale. Totusi, inca de prin sec.al XVIII-lea au inceput sa apara si loji feminine, unele celebre pentru libertinajul lor. Acestea nu au fost niciodata regulare. Astazi, in majoritatea tarilor civilizate, exista loji feminine unde se practica aproape aceleasi initieri ca in cele masculine, dar care raman in continuare neregulare.

18. CATI FRANCMASONI EXISTA?
In toata lumea sunt probabil 5.000.000 de membri.

19. ESTE ADEVARAT CA POTI DEVENI MASON NUMAI DACA STII UN MASON?
Nu. Oricine are 21 de ani poate deveni membru. Nu exista limita superioara de varsta. Bineinteles ca in cazul in care cunosti un francmason vei putea fi mai usor cunoscut in cadrul lojii.

20. DE CE SE POARTA REGALIA (VESMINTE, PODOABE SPECIFICE MASONERIEI)?

Purtarea regaliei este istorica si simbolica, si, asemenea unei uniforme, serveste la indicarea gradului pe care fiecare membru il are in organizatie.

21.CATE GRADE EXISTA IN FRANCMASONERIE?
Francmasoneria de baza are 3 Grade (Ucenic, Calfa si Maestru Mason). Exista numeroase alte Grade masonice si Ordine care sunt numite aditionale pentru ca se adauga la cele de baza. Unele dintre aceste grade aditionale sunt superioare din punct de vedere numeric gradului al 3-lea, dar acest lucru nu inseamna ca sunt mai "inalte" decat primele trei.

22. CAT COSTA SA FII FRANCMASON?
La inceput, trebuie platita o taxa de initiere. Membrii platesc o cotizatie anuala lojii de care apartin, care acopera costurile administrative ale lojii si atesta calitatea sa de membru. Se obisnuieste sa se dea o masa dupa intalnire, costul acesteia putand fi inclus in cotizatie sau se poate plati pe loc. Suma donata petru acte caritabile depinde numai de fiecare membru si nu trebuie sa fie in detrimentul celorlalte responsabilitati ale sale. In mod similar, poate sa faca parte din mai multe loji, daca isi permite acest lucru din punct de vedere financiar.

23. ESTE ADEVARAT CA LOJILE AU CA MEMBRI MAJORITARI OAMENI IN VARSTA CARE NU PERMIT TINERILOR SA SE AFIRME?
In nici un caz. Sunt membri de toate varstele. Este adevarat ca sunt si membri in varsta, pensionati, dar care impartasesc celorlalti o experienta vasta si le dau sfaturi.

 

LANSARE DE CARTE

Tripla Acolada

De curând, Ed. Conphys ne-a oferit o surpriză: un volum de versuri semnat de dl. Radu Comănescu. 

Nic Iliescu, așa cum îl știu prietenii, Nicolae Iliescu – pre numele său de copertă- dă hârtiei un nou roman, al cărui nume merită pomenit întocmai cum a fost născocit

30 DE ANI DE LA REAPRINDEREA LUMINILOR MASONERIEI IN ROMANIA

În septembrie 1989, la Paris, Marcel Shapira îi comunică lui Dan Amedeo Lăzărescu faptul că Nicolae Ceaușescu e condamnat și va fi răsturnat până la sfârșitul anului. Lăzărescu e stupefiat și incredul, argumentând: ”Bine, dar el are Securitate, are Armată...”. ”Ai să vezi,” – îi răspunde Shapira – ”

EXPERIENTA EUROPEANA A UNITATII IN DIVERSITATE

Când vorbesc despre unitate și diversitate, trebuie să înțeleg conceptele. La prima vedere, unitatea înseamnă domnia asemănărilor


 

Ne puteti contacta la: contact@francmasoneria.ro
Autentificare




SSL
SSL